dimecres, 27 de febrer del 2008

Vota (in)útil

Al cap i a la fi només som humans; per por a la incertesa d’allò que vindrà, sovint emprenem accions poc racionals i poc constructives. La coacció, encara que sigui només psicològica, no és una via, i encara menys en el terreny de la política.

Aquests dies de campanya sembla que ens moguem en un taulell d’escacs, només pendents de quin moviment faran blanques i negres. Davant d’aquest panorama - forçadament bicolor - correspon al més primitiu dels instints refugiar-se en la opció menys dolenta, encara que realment no la compartim gens.

El mal anomenat vot útil és una arma de baix nivell que utilitzen els partits grans per arreplegar vots dels indecisos i pispar-ne a la competència, apel·lant sempre als sentiments i les emocions més primitives dels seus votants en potència.

Però actuar per “por al llop” no és adult, ni madur, ni racional, ni correspon a un ciutadà coneixedor dels entramats del sistema electoral. No som els EUA; no hem d’escollir un president sinó els que seran els nostres representants al Parlament (que no només és un -el que surt a la fotografia - sinó que n’hi ha tota una llista). El president l’escollira el parlament, gràcies al suport de una majoria dels parlamentaris, ja siguin d’un partit majoritari o no.
Amb el sistema actual, tots els partits són importants, tots poden tenir un paper clau, i més tenint en compte la situació d’equilibri de forces actual.


Anem a votar amb convicció- encara que sigui en blanc - com correspondria als ciutadans d’una democràcia europea ben consolidada, i no influits per la tempesta de propaganda bipartidista que ens inunda. D’aquesta manera és com el nostre vot serà realment útil.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per què tan poca gent pensa així? Quin dia de merda avui.. Veure com aquest és el vot que ha predominat en els que s'anomenen "d'esquerres"...És molt trist, i no tant pel resultat final, que també, sinó pel fet de pensar què té la gent dins del cap..Ànims amb el blog!!

Lu